“Wederom is er iets gebroken!”
Wanneer je het het minst verwacht, slaat er een ramp toe en breekt er iets. Het kan uw koelkast of de boiler of een van de vele andere huishoudelijke artikelen reviewgorilla.nl zijn die op het slechtst mogelijke moment kapot gaan.

Wanneer dat tegenwoordig gebeurt, gaan mensen online op zoek naar een bedrijf dat dat soort reparatie en service afhandelt, maar hoe weet u wie u moet gebruiken? Wie is eerlijk en wie niet? In deze economie draaien de oplichters op hol, imiteren legitieme bedrijven in heel Amerika, en ze zijn erg goed in het camoufleren van zichzelf onder ons. Dus hoe verwijder je ze en voorkom je een heleboel gedoe?

Er is een hele reeks websites en browsers met bedrijven die in de rij staan ​​voor weergave en nu is het jouw taak om er een te kiezen, maar hoe? Ik denk dat ik degene met de beste recensies zal kiezen!! Oef… dat was makkelijk! Maar wacht even! Zijn deze beoordelingen eerlijk of zelfs legitiem? Niet noodzakelijk!

Beoordelingen… hoe betrouwbaar zijn ze?
Omdat ik al meer dan 25 jaar in het vak zit, leer je de concurrentie kennen en de wie is wie van de industrie voor je specifieke stad en ik zou je aanraden om nog niet al je eieren in de beoordelingsmand te doen .

Laten we hier even de tijd nemen om enkele van de veelbetekenende tekenen te zien dat een recensie misschien niet helemaal up-to-date is. Terwijl ik de beoordelingen doorzoek die worden vermeld voor verschillende garagedeurbedrijven in mijn omgeving (San Diego), merk ik dat de beoordelingen bepaalde patronen hebben en echte mensen meestal niet.

Hier zijn een paar rode vlaggen die me zijn opgevallen…

1 – Het gemiddelde servicebedrijf op deze specifieke site had ongeveer 5-10 beoordelingen, de ene had 75 en de andere had 250. Nu zie ik een bedrijf echt recensies verzamelen en het dubbele of zelfs driedubbele van het gemiddelde krijgen, maar 50 keer boven het gemiddelde? en nog erger … bijna allemaal 5 sterren! Dit alles van een bedrijf waarvan ik persoonlijk weet dat het een tekort aan klantenservice heeft.

2-De beoordelingen lijken een patroon te hebben van snel achter elkaar komen van brand, 2-3 op een dag, dan de volgende dag nog een paar, dan twee weken niets, dan weer hetzelfde patroon, 2-3 in één dag en dan niets opnieuw.

3- De beoordelingen lijken ook dezelfde stijl van zinsformulering te hebben. Met andere woorden, veel eenregelige beoordelingen en allemaal vaag en zeer algemeen van aard, zoals “De servicetechnologie was geweldig, mijn probleem dezelfde dag opgelost, geen gekibbel, vastgehouden aan de prijs, een koopje”. Kun je hier tussen de regels door lezen? Dit is een advertentie voor wat dit bedrijf denkt dat u zoekt, zoals een vriendelijke servicetechnicus, dezelfde dag service en een spotprijs.

Echte beoordelingen komen meestal van tevreden klanten die zich hun ervaring met jou herinneren, ze herinneren zich meestal de naam van de techneut en zijn blij om hun ervaring in redelijk detail (niet één korte zin) te delen met het publiek dat volgens hen dit soort nuttige informatie zou kunnen gebruiken.

Nep-recensies zijn zelden creatief, meestal kort, maar altijd 4-5 sterren en de meeste geven precies aan wat u zoekt… snelle service, een spotprijs en vriendelijke, deskundige mensen. Hmmmm… denk je?

Dus voordat je halsoverkop iemand kiest om wat reparatiewerk aan of in je huis te doen op basis van beoordelingen alleen, denk twee keer na… doe rustig aan en bekijk het hele plaatje. Ze gaan zichzelf zeker geen slechte recensie schrijven, ik zou meer waarde toevoegen aan 5 slechte recensies dan aan 250-5-sterrenrecensies, vooral van een site waar het plaatsen van recensies gratis is!