November op de kwekerij is een drukke tijd van het jaar. Een totaal contrast met planten die slapend en stil zijn en in de wintermaanden https://www.haagenzo.nl/ rusten. Het kale wortelseizoen is meestal een modderige, koude, natte, winderige aangelegenheid, maar het weer is tot nu toe erg zacht geweest, we hebben pas vanmorgen onze eerste echte vorst gehad en we zijn al bijna in december.

Het kale wortelseizoen laat voor mij duidelijk het verschil zien tussen kwekerij en tuincentrum.

Het graven van greppels tot hiel in planten is achteruitgaand werk. Er zijn geen machines waar ik werk, alles gebeurt met de hand.

Planten met blote wortel worden verkocht zonder aarde rond de wortels en worden gerooid als de bladeren vallen, de toppen beschermende schubben produceren en de planten in de winter in een rusttoestand gaan. Groenblijvende planten worden meestal met een kluit opgegraven omdat de planten het hele jaar door actief groeien, dus wat aarde rond de wortels laten is minder schokkend als ze worden opgetild. Bareroot-planten zijn goedkoper dan containerplanten.

Er is veel en variëteiten om uit te kiezen, en deze tijd van het jaar is zeker de beste tijd om te planten, zolang de grond maar bewerkbaar is. Dat wil zeggen, niet bevroren of door water gelogd.

De meest populaire planten die in deze tijd van het jaar worden gekocht, lijken haagplanten te zijn. Beuken, haagbeuken en inheemse heggen voor dieren in het wild zijn goede keuzes. Fruitbomen worden ook vaak in deze tijd van het jaar gekocht, met veel mensen die boomgaarden planten.

Een andere grote verkoper zijn de rozen, wat een specialiteit is waar ik werk omdat we onze eigen rozen ontluiken en mensen komen vaak terug in deze tijd van het jaar, elk jaar, gewoon om ze te kopen. Budding is een vorm van vermeerdering die niet echt meer wordt uitgevoerd door kleine retailkwekerijen. Bedrijven kopen meestal in bij de grote telers.

Het allerbeste allemaal en veel plantplezier.

Hoe een haag te planten

Halverwege de herfst tot de late winter is de perfecte tijd om zowel bladverliezende als groenblijvende hagen te planten.

Het planten van een haag is heel eenvoudig, er komt veel graafwerk bij kijken, dus wees voorbereid op een beetje vuil worden. Voorbereiding is het belangrijkste onderdeel van het planten van een haag.

Bij het kopen van de planten is het belangrijk om te weten wat de plantafstanden zijn, omdat deze enigszins kunnen verschillen, afhankelijk van welke planten je kiest en of je een enkele rij of een versprongen dubbele rij wilt. Over het algemeen worden bladverliezende planten een voet uit elkaar geplant, buxus sempervirens (doos) wordt een voet uit elkaar geplant, taxus baccata (taxus) wordt 60 cm uit elkaar geplant en alle andere, groenblijvende planten worden op een afstand van 3 voet uit elkaar geplaatst.