Palestina, het Heilige Land, wordt bezocht door mensen met een ander geloof – joden, christenen en moslims. Bethlehem is een bedevaartsoord voor https://www.pilgrimtools.com/ christenen geweest. Handgemaakte sculpturen van Bethlehem en olijfhout zijn bedoeld om de mensheid te redden. De olijftak staat voor liefde, goede gezondheid en vrede. De Bijbel noemt de olijftak in de ark van Noach.

Artikelen van olijfhout
Olijfhout leent zich uitstekend voor houtsnijwerk en leent zich er goed voor om met eenvoudig handgereedschap nauwkeurig te werken. Het is verkrijgbaar in natuurlijke kleuren. De tonale diepte dankzij de ringvormige structuur maakt complexe artistieke gravures mogelijk. Religieuze artikelen, kruisen, fotolijsten, schattige dozen, papiermessen, inktstandaards en crucifixen zijn enkele van de olijfhouten ambachten gemaakt door de behendige vingers van mannen en vrouwen van Bethlehem. Toeristen uit Europa leerden de inheemse bevolking van Palestina de kunst van het bewerken van olijfhout. Op zijn beurt was er een overdracht van wijsheid aan de werklieden die uiteindelijk hun eigen winkels voor deze artistieke items oprichtten.

mechanisatie
Tijdens de wereldoorlogen werd Palestina onder Brits regime gebracht waarin een kleine industriële revolutie door de stille huisnijverheid van olijfhoutsnijwerk raasde. Elektrische zagen vervingen handzagen. Draaibanken voor algemeen gebruik en gemotoriseerde boormachines vervingen eenvoudige handmatige gadgets. Revolutionaire kopieermachines werden ingezet om in korte tijd meerdere ontwerpen van het masterpatroon te produceren die door enkele werklieden werden bediend. Dit resulteerde in een enorme toename van het productievolume in een sneller tempo met een hoge mate van nauwkeurigheid. Nieuwe producten zoals kroonluchters, kralen werden ook toegevoegd aan de reeks sculpturale werken. In wezen werd de markt overspoeld met artikelen tegen betaalbare prijzen die toeristen van over de hele wereld lokten. Eigenaars van zakenhuizen maakten hoge winsten dankzij lagere kosten van massaproductie. Het hoge productievolume maakte de export van kunstwerken naar landen over de hele wereld mogelijk.

Slechte gevolgen van massaproductie
Mechanisatie had zijn eigen nadelige effecten: hoge werkloosheid en gebrek aan arbeidsvreugde onder ambachtslieden. Originele handgesneden meesterwerken behoorden tot het verleden. Kostbare creativiteit van ambachtslieden werd vrijwel gedood. Werklieden werden ingezet als louter montagemonteurs en machinisten.

Om de procestijd te verkorten, werd geïrrigeerd olijfhout als grondstof gebruikt dat van mindere kwaliteit was omdat het vocht bevatte. Dit resulteerde in barsten en misvormingen van de kunstwerken ondanks zorgvuldige behandeling. Deze kwaliteitsverdunning resulteerde in een plotselinge afwijzing van souvenirs door toeristen.

Andere problemen
De eeuwige strijd tussen de etnische groepen in Palestina leidde tot politieke onzekerheid en economische onevenwichtigheid. Israël legde strikte beperkingen op ten aanzien van toeristengidsen en busbedrijven van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Dit had een negatief effect op toeristen die Oost-Jeruzalem en Bethlehem bezochten. Toeristen hebben hun reizen uitgesteld of geannuleerd uit angst voor problemen. Pelgrims maakten reizen in georganiseerde reizen waarbij ze slechts voor korte duur naar specifieke winkels werden gebracht. In sommige tourprogramma’s is het mogelijk dat er geen winkelfaciliteiten beschikbaar zijn.