Aan de andere kant, als u uw videoproductie plant, zal deze veel gepolijster worden en nog interessanter om naar te kijken. Ik heb al jaren video’s op mijn websites, dus ik vind het een leuk Videobrouwerij idee.

Ik denk dat het slechtste idee mobiele telefoonvideo is. Je herkent dat filmpje meteen. Ze zijn erg wazig, vooral ‘s nachts, en het geluid is onduidelijk.

De beste video komt van een DVR of digitale videorecorder. Deze nemen op band of op schijf op. Ik heb een Sony en deze maakt prachtige video’s.

Als je er geen hebt, leen er dan een van iemand die er wel een heeft. Ze sluiten via een firewire aan op de computer met een stukje software van 1000 verschillende varianten.

Deze camera’s hebben een ingebouwd stabiliteitsfilter, maar dat helpt niet veel. Dus wat is het volgende? Een statief. Ik moet toegeven dat ze een enorme hulp zijn als het gaat om het stabiliseren van de camera. In plaats van dat het op een aardbeving lijkt, lijkt het meer op een tv-productie. De betere worden geleverd met een oliegedempte kop. Zorgt ervoor dat de camera soepel en niet schokkerig beweegt.

Dus wat helpt nog meer? Dat is eenvoudig. Ik heb gemerkt dat repeteren geweldig is. Ik neem alles de eerste keer op en bekijk het dan op het videoscherm van de camera en zeg tegen mezelf: “Wat kan ik doen dat er beter en interessanter uit zou zien voor de mensen daarbuiten?” Daarna doe ik het opnieuw. Meestal moet ik dat vier keer doen om het redelijk dicht in de buurt te krijgen van hoe ik wil dat het eindproduct eruit ziet. Best moeilijk om te doen terwijl Ghost op de zweep rijdt, denk ik. Vooral als iedereen in een goed humeur is.

Last but not least is er de redactieafdeling. Er zijn veel bewerkingsprogramma’s beschikbaar waarmee u uw voltooide video kunt onderscheiden van de massa. Ik gebruik Sony ScreenBlast Movie Studio. U kunt al uw videobits samenvoegen. Voeg titels en THE END-frames toe. Zet de video stil en voeg muziek en geluidseffecten toe. Je kunt het formaat ook verkleinen om de video terug te brengen tot iets dat geen 20 minuten nodig heeft om te downloaden.