Shea Butter er en populær kosmetisk ingrediens som finnes i mange sminke-, hud-, hår- og neglebehandlinger. Selv om smør tilbud det bare har eksplodert i popularitet de siste årene, har sheasmør og produkter laget med sheasmør blitt brukt i århundrer som matkilde, matolje og hudprodukt i Afrika. Sheasmør kommer fra Shea Tree. Andre vanlige navn for Shea Tree er Shea Butter Tree, African Butter Tree, Shea Nut Tree eller Shea-Karit Tree. Det vitenskapelige/INCI-navnet for sheasmør er Butyrospermum parkii, som du kan se på apotekets etiketter.

Shea-treet finnes i regioner i det kærgården tilbud østlige og vestlige Afrika, og dyrkes der for å bruke og eksportere til andre land som USA. Sheasmør utvinnes fra nøtten med vann, og går gjennom en renseprosess før det når kosmetikk. Produsenter kan kjøpe sheasmør i forskjellige former. Naturlig og uraffinert sheasmør har en gulaktig farge som varierer avhengig av batch. Den har en behagelig nøttearoma, og brukes i mange hudpleieprodukter. Også tilgjengelig er raffinert og ultraraffinert sheasmør. Dette smøret har gått gjennom en raffineringsprosess for å fjerne den nøtteaktige aromaen og også gjøre sheaen til en ren hvit farge i stedet for gul. Alle variantene har de samme fordelene, men kan brukes i forskjellige applikasjoner. Noen ganger er den gule fargen ikke ønsket, og noen ganger fungerer aromaen, selv om den er behagelig, ikke bra med duftende produkter. I tillegg kan sheasmør også kjøpes i blanding med andre smør. En 50/50 blanding av sheasmør og mangosmør er veldig populær, selv om shea kan blandes med praktisk talt hvilket som helst smør som er bra for huden.

Selv om rent sheasmør er fast ved romtemperatur, har det et lavt smeltepunkt og smelter ved hudkontakt. Dette gjør sheasmør utmerket til hudbruk og til bruk i kremer, sjampoer og lignende. Sheasmør kan hjelpe mange hudplager, og har mange andre bruksområder, for eksempel såpeproduksjon og ekstrem fuktighetsgivende. Først og fremst er sheasmør et utmerket mykgjørende middel. Sheas evne til å fukte huden fullstendig er fantastisk. Mange helsepersonell bruker til og med sheasmør i sin daglige rutine for å fukte hendene etter hyppig vask.

Shea kan fukte alle hudtyper, og er også hypoallergen. Faktisk kan det hjelpe med symptomer på eksem, psoriasis, solbrenthet, sprukket og flassende hud, dermatitt og annen kronisk tørrhet. Sheasmør har ekstremt beroligende og helbredende egenskaper når det brukes på huden, og er også flott mot bleieutslett, tørre hæler og albuer, barberhøvelbrann ved barbering, og brukes til og med for å forhindre arrdannelse og strekkmerker! Mange gravide gnir regelmessig sheasmør inn i magen for å forhindre strekkmerker under graviditeten, og det kan også bidra til å redusere forekomsten av eksisterende strekkmerker. Og selv om sheasmør er en olje, kan den til og med hjelpe mot akne og forbedre hudtonen og jevne ut fargen hvis den brukes med måte.

I tillegg til hudbehandling er sheasmør også en utmerket fuktighetskrem for håret. Mange bruker en sheasmørbehandling i håret en gang i uken for sunt og fuktig hår, og det reduserer også flisete tupper og krus. For å bruke hjemme, smelt ganske enkelt en halv til en unse sheasmør i mikrobølgeovnen til den er varm, men ikke varm. Masser sheasmør forsiktig inn i hodebunnen og håret med fingertuppene til de er dekket. Pakk inn hode og hår med et håndkle for å holde på varmen og la det sitte i 5-10 minutter. Noen liker også å kjøre en hårføner over håndkleet for å gi litt ekstra varmebehandling. Når tiden er ute, vask og skyll oljerester fra håret og style som vanlig. Regelmessig bruk av denne teknikken vil gi gode resultater.

Med de mange fordelene med sheasmør er det ikke rart at det har fanget seg så raskt i Amerika. Flere og flere produkter bruker shea for sine fantastiske fordeler, og for det faktum at det inneholder mye oljesyre, vitamin E, vitamin A, uforsåpbare stoffer (smøret beholder sine fordeler i stedet for å miste dem i såpefremstillingsprosessen) og andre. Rent sheasmør har selvfølgelig den største konsentrasjonen av gunstige egenskaper, men andre reseptfrie produkter som inneholder sheasmør er også fantastiske. De kan tilby mye i form av hudpleie, så lenge det brukes en god prosentandel av sheasmør. Når du kjøper produkter laget med sheasmør, jo nærmere toppen av ingredienslisten det er, jo mer sheasmør har produktet. Et produkt som viser sheasmør som sin siste ingrediens har sannsynligvis ikke nok shea til å få full fordel, så se etter det høyere på listen. Når du finner et produkt som har den mengden shea du ønsker, bruk det regelmessig og resultatene vil komme i løpet av kort tid. Som mange sier med sheasmør, når du først har prøvd det, vil du ikke gå tilbake!