Sheasmør er en populær kosmetisk ingrediens, der kan findes i mange makeup-, hud-, hår- og neglebehandlinger. Selvom det kun er smør tilbud eksploderet i popularitet i løbet af de sidste par år, er sheasmør og produkter fremstillet med sheasmør blevet brugt i århundreder som fødevarekilde, madolie og hudprodukt i Afrika. Sheasmør kommer fra Shea Tree. Andre almindelige navne for Shea Tree er Shea Butter Tree, African Butter Tree, Shea Nut Tree eller Shea-Karit Tree. Det videnskabelige/INCI-navn for sheasmør er Butyrospermum parkii, som du kan se på apotekets etiketter.

Shea-træet kan findes i regioner i kærgården tilbud det østlige og vestlige Afrika og dyrkes der for at bruge og eksportere til andre lande såsom USA. Sheasmør udvindes af nødden med vand og gennemgår en rensningsproces, før det når kosmetik. Producenter kan købe sheasmør i forskellige former. Naturligt og uraffineret sheasmør har en gullig farve, der varierer afhængigt af batchen. Den har en behagelig nøddeagtig aroma og bruges i mange hudplejeprodukter. Også tilgængelige er raffineret og ultraraffineret sheasmør. Dette smør har gennemgået en raffineringsproces for at fjerne den nøddeagtige aroma og også gøre sheaen til en ren hvid farve i stedet for gul. Alle varianterne har de samme fordele, men kan bruges i forskellige applikationer. Nogle gange er den gule farve ikke ønsket, og nogle gange fungerer aromaen, selvom den er behagelig, ikke godt med duftende produkter. Derudover kan sheasmør også købes i en blanding med andre smørre. En 50/50 blanding af sheasmør og mangosmør er meget populær, selvom shea kan blandes med stort set ethvert smør, der er godt for huden.

Selvom rent sheasmør er fast ved stuetemperatur, har det et lavt smeltepunkt og smelter ved hudkontakt. Dette gør sheasmør fremragende til hudbrug og til brug i lotioner, shampoo og lignende. Sheasmør kan hjælpe mange hudlidelser og har mange andre anvendelser, såsom sæbefremstilling og ekstrem fugtgivende. Først og fremmest er sheasmør et fremragende blødgørende middel. Sheas evne til at fugte huden fuldstændigt er fantastisk. Mange sundhedspersonale bruger endda sheasmør i deres daglige rutine til at fugte deres hænder efter hyppig vask.

Shea kan fugte enhver hudtype, og er også hypoallergen. Faktisk kan det hjælpe med symptomer på eksem, psoriasis, solskoldning, revnet og skællende hud, dermatitis og anden kronisk tørhed. Sheasmør har ekstremt beroligende og helende egenskaber, når det bruges på huden, og er også fantastisk til bleudslæt, tørre hæle og albuer, skraberforbrændinger fra barbering og bruges endda til at forhindre ardannelse og strækmærker! Mange gravide gnider jævnligt sheasmør ind i maven for at forhindre strækmærker under graviditeten, og det kan også hjælpe med at reducere forekomsten af eksisterende strækmærker. Og selvom sheasmør er en olie, kan den endda hjælpe med acne og forbedre hudtonen og udjævne farven, hvis den bruges med måde.

Udover hudbehandling er sheasmør også en fremragende fugtighedscreme til håret. Mange bruger en sheasmørbehandling i håret en gang om ugen for sundt og fugtet hår, og det reducerer også spaltede spidser og krus. For at bruge derhjemme skal du blot smelte en halv til en ounce sheasmør i mikrobølgeovnen, indtil den er varm, men ikke varm. Masser forsigtigt sheasmør ind i hovedbund og hår med fingerspidserne, indtil det er dækket. Pak hoved og hår ind med et håndklæde for at holde på varmen og lad det sidde i 5-10 minutter. Nogle kan også godt lide at køre en hårtørrer over håndklædet for at give lidt ekstra varmebehandling. Når tiden er gået, vask og skyl olierester fra håret og style som normalt. Regelmæssig brug af denne teknik vil give gode resultater.

Med de mange fordele ved sheasmør er det ikke underligt, at det har fanget så hurtigt i Amerika. Flere og flere produkter bruger shea for dets vidunderlige fordele, og for det faktum, at det er højt i oliesyre, vitamin E, vitamin A, uforsæbelige stoffer (smørret bevarer sine fordele i stedet for at miste dem i sæbefremstillingsprocessen) og andre. Rent sheasmør har selvfølgelig den største koncentration af gavnlige egenskaber, men andre håndkøbsprodukter, der indeholder sheasmør, er også vidunderlige. De kan tilbyde meget i form af hudpleje, så længe der bruges en god procentdel sheasmør. Når du køber produkter lavet med sheasmør, jo tættere på toppen af ingredienslisten det er, jo mere sheasmør har produktet. Et produkt, der angiver sheasmør som sin sidste ingrediens, har sandsynligvis ikke nok shea til at få det fulde udbytte, så kig efter det højere på listen. Når du har fundet et produkt, der har den mængde shea, du gerne vil have, skal du bruge det regelmæssigt, og resultaterne vil komme i løbet af kort tid. Som mange siger med sheasmør, når du først har prøvet det, går du ikke tilbage!